Ενημέρωση για το χρυσό και τα σχέδια για μεταλλεία στην περιοχή των Σερρών

Posted: 3 Απριλίου, 2013 by antigold-serres in Καλέσματα / Εκδηλώσεις, Κείμενα / Ενημέρωση
Ετικέτες: ,

Τα σχέδια των εταιριών – κράτους για την μεταλλευτική «αξιοποίηση» της Β. Ελλάδος σκοντάφτουν στις αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και του Κιλκίς. Οι άνθρωποι των περιοχών αυτών με αξιοπρέπεια δήλωσαν την άρνησή τους σε μια δραστηριότητα που καταστρέφει τον τόπο τους αλλά και την τοπική οικονομία. Οι εν μέρει ψευδείς υποσχέσεις για θέσεις εργασίας (θέσεις κακοπληρωμένες ή απλήρωτες, σε δύσκολες ανθυγιεινές συνθήκες) από τους ίδιους πολιτικούς που ευθύνονται για την ανεργία, έπεσαν στο κενό. Οι αντιστεκόμενοι πολίτες και οι αλληλέγγυοί τους σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους για ένα βιώσιμο μέλλον.
Στο νομό Σερρών δεσμεύτηκαν από τις 15-10-2010, 9,854 στρέμματα στην θέση «Μαύρα Λιθάρια» στο Όρος Άγκιστρο Σερρών για έρευνα- αποτίμηση της αξίας του ορυκτού πλούτου! Τότε, οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά με αποτέλεσμα πολύ λίγοι άνθρωποι να ενημερωθούν για την κίνηση αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα όπου δημοσιεύματα στο τύπο θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του ορυκτού πλούτου στο Όρος Άγκιστρο αλλά και σε δύο περιοχές της Νιγρίτας! Είναι μάλλον αυτονόητο ότι η αποτίμηση δεν γίνεται για να μείνει στα χαρτία..

Ο χρυσός έχει μεγάλη αξία αλλά και τα μεταλλεία χρυσού μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται τα μεταλλεία χρυσού στην Β. Χαλκιδική. Η σύγχρονη ιστορία των μεταλλείων αυτών, τα θέλει να ‘περνούν’ μετά τον 2ο Παγκ. Πόλεμο στον Πρόδρομο Μποδοσάκη- Αθανασιάδη και το 1995 να πωλούνται στην καναδική TVX Gold Inc. Εκείνη την περίοδο ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής παίρνει σάρκα και οστά ενάντια στη σύμπραξη πολυεθνικών- πολιτικών, μια σύμπραξη που επιφέρει τεράστιες ζημίες για το δημόσιο, βάρη στους φορολογούμενους, ιστορίες διαπλοκής αλλά κυρίως υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το 2003 η χρεοκοπημένη TVX Gold αγοράζεται έναντι 11 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και μεταπωλείται στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με την ίδια ακριβώς τιμή! Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και οι περισσότεροι δεν επαναπροσλαμβάνονται στην νέα εταιρία. Η Ελλάδα καταδικάζεται και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την διαπλεκόμενη μεταβίβαση των μεταλλείων. Με αυτό το ιστορικό η εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει ήδη πάρει έγκριση από το κράτος για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική, περιμένει την απάντηση του ελληνικού κράτους για την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ετοιμάζεται για το Κιλκίς και όπως φαίνεται και για άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας που έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη χρυσού.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία εξόρυξης χρυσού και τις επιπτώσεις
Παλαιότερα υπήρχαν κοιτάσματα χρυσού (φλέβες χρυσού) σε τέλεια και επεξεργάσιμη μορφή, που δεν απαιτούσαν άλλη διαδικασία για την κατεργασία τους. Σήμερα πλέον ο χρυσός βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες συνήθως αναμεμειγμένος με άλλα ορυκτά. Για μερικά γραμμάρια χρυσού απαιτείται να εξορυχθεί και να επεξεργαστεί μεγάλος όγκος πετρώματος! Η διαδικασία εξόρυξής του συνεπώς γίνεται χρονοβόρα, πολυδάπανη και κυρίως ρυπογόνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Με εκρηκτικά ανοίγονται τεράστιοι κρατήρες βάθους εκατοντάδων μέτρων, συλλέγεται το υλικό που προκύπτει και μετατρέπεται σε σκόνη (με μορφή πούδρας), αναμιγνύεται με χημικά (συνήθως κυάνιο) με τελικό στόχο να διαχωριστεί και να απομείνει ο χρυσός από τα υπόλοιπα στοιχεία του πετρώματος. Η διαδικασία αυτή που όπως φαίνεται πρόκειται να εφαρμοστεί στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, στη Θράκη και στο Κιλκίς αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος που στα εδάφη τους υπάρχει χρυσός, συνεπάγεται:
— Την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων γης από δάση (συνήθως σπάνιας ομορφιάς και προστατευόμενα σε πολλές περιπτώσεις) και την εξαφάνιση από κάθε μορφή ζωής, — την αποστράγγιση του υπεδάφους αλλά και κοντινών λιμνών (λόγω της υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα για την έναρξη της εξόρυξης αλλά και της συνεχούς χρήσης τεράστιων ποσοτήτων νερού στη διαδικασία) με επακόλουθα την έλλειψη νερού και τα φαινόμενα ερημοποίησης, — την τεράστια ρύπανση του αέρα από την σκόνη που δημιουργείται αλλά και από τα χημικά που χρησιμοποιούνται και — την διαρκή ηχορρύπανση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες . Από το διαχωρισμό του χρυσού προκύπτουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα στερεών απορριμμάτων με επικίνδυνα τοξικά χημικά, όπως κυάνιο, αρσενικό, κάδμιο κ.α., που αποθηκεύονται σε εξωτερικούς χώρους πάνω σε ‘ειδικές μεμβράνες’ χωρίς προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, είναι όμως αρκετά πιθανό οι μεμβράνες αυτές να εμφανίσουν διαρροές ή μετά από βροχοπτώσεις ή σεισμικές δονήσεις τα κατάλοιπα αυτά να κατακλύσουν καλλιεργούμενες ή κατοικήσιμες περιοχές..
Τα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το κυάνιο προκαλεί προβλήματα στο νευρικό, αναπνευστικό και καρδυομυϊκό σύστημα ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε μεταλλεία έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, συχνότερες εμφανίσεις καρκινογενέσεων και άλλων νοσημάτων. Και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών η παρουσία βαρέων μετάλλων έστω και σε μικρές συγκεντρώσεις στο νερό, στην ατμόσφαιρα προκαλεί αναιμία, διαταραχές στο παιδικό νευρικό σύστημα, καρκινογενέσεις κ.α.
Αν τώρα στα εδάφη που αναζητείται ο χρυσός υπάρχει και αρσενικό (όπως στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αλλά και στην περιοχή του Αγκίστρου Σερρών) τότε μιλάμε για μια ακόμη ισχυρή θανατηφόρα ουσία που προκαλεί σοβαρές ασθένειες και κυρίως καρκίνο!
Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. βέβαια προπαγανδίζει τη χρήση της μεθόδου ακαριαίας τήξης που δεν απαιτεί κυάνιο για το διαχωρισμό του χρυσού αλλά μελέτες μιλούν για μια αμφιλεγόμενη καινούρια μέθοδο χωρίς βιομηχανική εφαρμογή και με αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Για την οικονομία των περιοχών τα μεταλλεία χρυσού υποτίθεται ότι θα φέρουν θέσεις εργασίας (οι οποίες θα είναι σίγουρα πολύ λιγότερες από όσες αρχικά παρουσιάζουν προκειμένου να πάρουν την άδεια εξόρυξης από το κράτος ως ενισχυτές της ελληνικής υπό κρίση οικονομίας). Την ίδια στιγμή, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος θα αποκλείσουν τουριστικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές δραστηριότητες που έχουν προοπτικές ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Προφανώς όμως οι πολυεθνικές εταιρίες όπως η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (95% ανήκει στην καναδική El dorado Gold, 5% στον Όμιλο Μπόμπολα) που ασχολούνται με την εξόρυξη χρυσού, έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και ξέρουν να χειραγωγούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών με δέλεαρ την εξάλειψη της ανεργίας. Χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Ε και τους πολιτικούς συνήθως για να εδραιωθούν στη συνείδηση του κόσμου αποσιωπώντας τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δραστηριότητές τους, άμεσα αλλά και μακροχρόνια για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Με τις πρακτικές αυτές δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε μια μερίδα κατοίκων που αποσκοπεί ή λαμβάνει ήδη τους μισθούς ως εργαζόμενοι στα μεταλλεία και των αντιτιθέμενων κατοίκων που μάχονται και υπερασπίζονται το περιβάλλον και τον τόπο τους. Είναι πρόσφατο και το παράδειγμα της Χαλκιδικής, όπου επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση με εκβιασμούς, εκφοβισμούς, τρομοκρατία και αστυνομική βία..
Μήπως μετά από όλα αυτά, ήρθε η ώρα να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των υπολοίπων κατοίκων της Β. Ελλάδας ενάντια στα σχέδια χρυσού και να κινηθούμε για να προλάβουμε όσο είναι ακόμα νωρίς ανάλογα σχέδια και για τις Σέρρες;
Η περιοχή των Σερρών φαίνεται να είναι ο επόμενος στόχος και ίσως κάποιο πιστεύουν στην μέχρι τώρα αδράνειά μας…

Για μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση κατεβάστε και διαβάστε το 8σέλιδο pdf που ακολουθεί.
Κείμενο για το ΧΡΥΣΟ

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η mario λέει:

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΝΙΓΡΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΓΙΣΤΡΟ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ . ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΤΛΗΣΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΙΑ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΔΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΑΝΕΓΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ.ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ . ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΑ ΟΜΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. ΕΠΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΑΜΕ ΤΑΜΠΕΛΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΤΗ . ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ

  • Ο/Η katarina annaniou λέει:

   Αγαπητέ /αγαπητή mario (marios ?) προσπαθήστε να απαγκιστρωθείτε από το κομματικό σκεπτικό. Το ότι συντελούνται εγκλήματα αδιαφορίας σε θέματα περιβάλλοντος στη χώρα μας, δε σημαίνει ότι και το θέμα των μεταλλείων θα είναι στην ίδια ένταση. Τα προβλήματα των εξορύξεων είναι μεγατόνων και ξεπερνούν την φέρουσα ικανότητα της όποιας περιοχής να ανταπεξέλθει σταδιακά στα χρόνια. Είναι ογκώδης επεμβατικές ενέργειες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να προλάβει η φύση να συνέλθει. Εννοώ ότι και τα φυτοφάρμακα είναι καταστρεπτικά, αλλά δρουν σε μεγαλύτερη διάρκεια το κακό τους.

   Επιπλέον, πραγματικά εμείς από το Κιλκίς, δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα, κλπ κλπ. ΌΛΟΙ θα πάθουμε και ΟΛΟΙ μαζί πρέπει να είμαστε ενάντια στο θέμα αυτό. Πραγματικά στη Χαλκιδική πιστεύεις ότι όλος ο κόσμος που αντιδρά (η συντριπτική πλειοψηφία) είναι ομοκόμματοι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s