Μετά το Άγκιστρο και άλλες εκτάσεις υποψήφιες για εξόρυξη χρυσού

Posted: 8 Απριλίου, 2013 by antigold-serres in Γενικά, Νέα
Ετικέτες: , , , ,

!cid_B8B02AD8E49F431FA24E0F6375EC1A1E@BebelPC

H Δημοτική Αρχή κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταιρεία για την εξόρυξη χρυσού σε περιοχή με τεράστιο φυσικό κάλος
Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Σε νέες περιοχές του Νομού Σερρών με τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον πέρα από το Άγκιστρο στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές έχουν προβεί σε επικοινωνία με την Δημοτική Αρχή η οποία κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταιρεία για την εξόρυξη χρυσού σε περιοχή με τεράστιο φυσικό κάλος.Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα συνεργείο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τις Σέρρες.Παρά τις τελευταίες εξελίξεις το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στην περιοχή του Αγκίστρου, αλλά και στο Λαγκάδι και τη Νιγρίτα όπου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η αξία των κοιτασμάτων αγγίζει τα 70εκ ευρώ.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτά τα σημαντικά μεταλλεύματα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, μπορεί να εξελιχθεί σε άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει από το Ινστιτούτο πιλοτική εξόρυξη των μετάλλων στις δύο περιοχές.Τα ευρήματα σε Άγκιστρο προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασμάτων,των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εμπλουτισμού που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ProMine.

Στις αρχές του 2012, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύει έκταση στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου Σερρών προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για χρυσό και κηρύσσει την περιοχή «ερευνητέα από το δημόσιο». Το νέο διαδίδεται και οι κάτοικοι της περιοχής,χωρίς επίσημη ενημέρωση,αρχίζουν να ανησυχούν, καθώς γνωρίζουν ότι την έρευνα θα διαδεχθεί η εξόρυξη.Τότε εμφανίζεται στην περιοχή ομάδα μεταλλειολόγων από το ΙΓΜΕ οι οποίοι επισκέπτονται τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Απόστολο Καρύδα,αλλά και άλλους παράγοντες της περιοχής προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις έρευνες που θα ακολουθούσαν.«Η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί. Δεν είμαστε αρνητικοί στην έρευνα. Αν όμως αποφασιστεί εξόρυξη, θα διερευνήσουμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο το πώς πρέπει να γίνει ώστε να μην έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.Πάντως, όπως μας είπαν οι ερευνητές, το υλικό θα μεταφέρεται στη Χαλκιδική για επεξεργασία» επισημαίνει ο κ. Καρύδας.Μεταλλεία χρυσού και σιδήρου λειτουργούσαν στο Άγκιστρο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μαζί με εκείνα του Παγγαίου χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου κατά των Περσών.

Με βάση τα αποθέματα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα,σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, θεωρείται από τις πιο αξιόλογες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει την εκμίσθωση σε ιδιώτες μεταλλευτικών περιοχών. Την περασμένη Τετάρτη έθεσε σε διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης τριών διεθνών διαγωνισμών για τη μίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές μεταλλευτικών χώρων στο Καλλυντήρι της Ροδόπης, καθώς και στις περιοχές Βάθης – Γερακαριού και Πολυκάστρου – Σκρα στο Κιλκίς. Εκεί οι έρευνες του ΙΓΜΕ εντόπισαν παρουσία κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων χρυσού, χαλκού,αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και άλλων μετάλλων.

Ωστόσο εξετάζοντας τα δεδομένα τα αποθέματα χρυσού βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό οικολογικό ενδιαφέρον και η όποια μεταλλευτική δραστηριότητα είναι πολύ πιθανό να βλάψει ανεπανόρθωτα τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας.Επιπλέον άγνωστες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής με τις κοινωνικές αντιδράσεις στο πρότυπο των Σκουριών Χαλκιδικής να καταστούν επισφαλής τις όποιες επενδύσεις.

Πηγή : Παρατηρητής (http://www.serresparatiritis.gr/index.php?page=description&article_id=4993)

Advertisement
Σχόλια
  1. Ο/Η Δημητρης Τζενιδης λέει:

    ΤΩΡΑ!!!!!! θελω ενημερωση και επαφη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s