Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών

Posted: 26 Ιουλίου, 2013 by metalleia_stop in Γενικά

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον απο ιδιώτες για τη χορήγηση μεταλλευτικών αδειών στην περιοχή των Σερρών και κυρίως της Σιντικής αλλά και της Βισαλτίας. Συνήθως το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τα ίδια πρόσωπα- σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα στη Διαύγεια στοιχεία-, τα οποία [πρόσωπα] αν και δεν έχουν πετύχει την αδειοδότηση για όλες τις αιτήσεις, έχουν καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις τη χορήγησει άδειας μεταλλευτικών ερευνών.

 

Πρόσφατα μια τέτοια αδειοδότηση στην περιοχή της Φαιάς Πέτρας Σιντικής κίνησε αντιδράσεις από τον υποψήφιο δήμαρχο Σιντικής Νίκο Δεμερτζή.

Παραθέτουμε την ανακοίνωσή του:

«Θα ήθελα να καταγγείλω την νέα έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής, η οποία χορηγήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΑΣ/Φ24.69/5717 από τις 19-2-2013 και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 777/4-4-2013 ΦΕΚ (τεύχος Β’). Σύμφωνα με την παραπάνω άδεια δεσμεύεται έκταση 9.974,816 στρεμμάτων στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής και απέχει από τον οικισμό Φαιάς Πέτρας περίπου 150 μέτρα, από τον οικισμό Καπνοφύτου περίπου 1.800 μέτρα, από τον οικισμό Σχιστολίθου περίπου 80 μέτρα, από τον οικισμό Χαρωπού περίπου 500 μέτρα και από το Σιδηρόκαστρο 3,5 χιλιόμετρα. Έτσι μετά τις άδειες που χορηγήθηκαν στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια Αγκίστρου του δήμου Σιντικής, των Κρουσίων Κιλκίς, με απόσταση 8 χιλ. από την λίμνη Κερκίνη, έρχεται τώρα να προστεθεί και η νέα έρευνα στην Φαιά Πέτρα. Είναι σίγουρο πως μετά τις έρευνες θα έρθει η εγκατάσταση εταιριών και η εξόρυξη των κοιτασμάτων. Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι επεξεργασίας των κοιτασμάτων (βλέπε Θράκη, Χαλκιδική) είναι τέτοιες που προκαλούν όχι μόνο ανυπολόγιστες, αλλά και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στο πλούσιο γεωθερμικό πεδίο που διαθέτουμε, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Επί τέλους οι φορείς της περιοχής και πάνω απ’ όλα ο ίδιος ο δήμος Σιντικής θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις. Αρκετά κρατήθηκαν οι τόνοι χαμηλά. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν τι σημαίνει εγκατάσταση μεταλλείων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Πηγή: http://www.infoserres.gr/serres/

 

Advertisement
Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s