Η αξία των κοιτασμάτων χρυσού (!)

Posted: 11 Ιουνίου, 2013 by metalleia_stop in Γενικά

Επανέρχεται το θέμα της αξίας των κοιτασμάτων χρυσού στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, σε σημερινό άρθρο τοπικής εφημερίδας.

Σημειώστε ότι:  η προκαταρκτική έρευνα έχει ολοκληρωθεί, η έρευνα συνεχίζεται και εντάσσεται στο υποέργο «Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίησητου αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολυτίμων, σπανίων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας» καθώς επίσης και ότι για τη χρονική περίοδο 2011- 2015 έχουν προγραμματιστεί 12 αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την περιοχή (!)

Όπως και να χει είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν αποτελεί απλή ακαδημαϊκή έρευνα αλλά σκοπεύει στην πραγματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται..

Ακολουθεί το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε:


Αποθέματα χρυσού: Στα 70 εκατ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων σε 3 περιοχές
Στα 70 εκ. ευρώ, υπολογίζεται περίπου η αξία των κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο, στη Νιγρίτα και στο Λαγκάδι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Στην έκθεση, αναφέρεται πως η εκτιμούμενη αξία των κοιτασμάτων χρυσού, με βάση πρόσφατες τιμές του μετάλλου στις διεθνείς αγορές(1.065 ευρώ η ουγγιά), αγγίζει τα 13.742.000 ευρώ για το κοίτασμα του Αγκίστρου, τα 54.261.000 για τη Νιγρίτα και το1.840.000 για το κοίτασμα στο χωριό Λαγκάδι. Ακριβές σύνολο, 69.863.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ.

Στην περιοχή έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από το ΙΓΜΕ και η συνέχιση των ερευνητικών ερευνών έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 20072013 και στο υποέργο : «Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολυτίμων, σπανίων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας» του έργου «Αποτίμηση της κοιτασμοτολογικής και βιομηχανικής αξίας επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας». Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου,«χρηματοδότησαν» την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, το 334 πΧ.Το ΙΓΜΕ κάνει λόγο, για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, όσο και των όρων Βροντούς και Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας.Η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει: «Στον σχετικό προγραμματικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου έχουν συμπεριληφθεί 12αναπτυξιακές παρεμβάσεις με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 3 εκ. Ευρώ. για την χρονική περίοδο 20112015. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται ο εντοπισμός 40και 20 τόνων χρυσού σε κοιτασματολογικές περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών».

Πηγή:  Καθημερινός Παρατηρητής serresparatiritis.gr/index.php?page=description&article_id=5696

Advertisement
Σχόλια
  1. Ο/Η eleni marvaki λέει:

    , .
    ,
    , 2 facebook.

    11 2013 – 4:09 .., «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s